ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ UYGULAMALARI


Porselen Kronlar (Zirkonyum)

Zirkonyum, korozyona uğramadığı için bir çok alanda tercih edilen bir metal türüdür.

Uzun yıllardır kullanılan metal destekli porselenler sistemlerde ışık geçirgenliğinin olmamasından kaynaklanan doğal görünümün sağlanamaması ve zaman zaman kişide alerjik vakalara neden olması ile beraber zamanla diş etlerinde grileşmelere neden olmalarından dolayı beyaz renkte olan ve ışık geçirgenliği bulunan zirkonyum, seramik kronların altında altyapı malzemesi olarak diş hekimliğinde de kullanılmaya başlanmıştır.

Estetik olması dışında doku dostu da olan Zirkonyum Kronlar, özellikle ön bölge restorasyonlarında oldukça sık kullanılmaktadır.

Pembe Estetik

Estetik bir gülüş sadece beyaz ve düzgün dişlerle sağlanamaz. Dişlerle uyumlu diş etlerinin de varlığı gerekmektedir. Diş etlerinde yapılan estetik çalışmalara pembe estetik adı verilmektedir. Diş estetiğini tamamlayan unsurlar arasında diş etlerinin sağlıklı olması, rengi ve diş etinin dişle olan seviyesi akla gelir. Karşıdan göze hoş gelen, temiz ve uyumlu bir gülüş elde etmenin ilk adımı dişler ve diş eti arasında gereken uyumun sağlanmasıyla oluşur. Estetik diş hekimliği dalında yapılan tedavilerde amaçlanan kusursuz bir gülümseme sağlamaktır. Kusursuz denilecek bir gülümseme için diş eti estetiği oldukça önemlidir.

Bonding Uygulamaları

Diş rengini ya da şeklini değiştirmek, boyutlarını büyütmek ya da dişlerdeki kusurları tedavi etmek için dişlere yüzeyine yapılan ilaveler Bonding olarak adlandırılmaktadır.

Bonding, estetik uygulamalar içerisinde en az diş kaybına neden olan ve anestezi kullanılmadan uygulanan bir yöntemdir.

Porselen Lamina (Yaprak Porselen)

Adeziv yani yapıştırma tekniklerinden yararlanılarak uygulanan ön bölgedeki dişlerin hoş olmayan renk, form ve pozisyonlarının değiştirilmesi amacıyla kullanılan estetik, porselen yapıdaki çözümlerdir.

Ayrıca çürük/kırık gibi madde kaybı durumlarında da dişi koruma ve daha fazla madde kaybını önlemek amacıyla ya da kompozit dolgulardaki gibi renkleşmelerin önüne geçmek maksadıyla da uygulanmaktadır.

Tedavinin esası, dişlerin sadece ön yüzeylerinden çok az miktarda aşındırma yaparak, üzerinin Porselen Lamina (Laminate Veneer) ile kaplanması sonucunda mükemmel renk ve doku uyumlu estetik dişler elde edilmesidir.

Porselen Laminalar, ince olmaları nedeniyle halk arasında yaprak diş veya yaprak porselen olarak da adlandırılabilmektedir.

Diş Beyazlatma (Bleaching)

Çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş ve sararmış dişlerin rengini, birkaç ton açmak için uygulanan tedavi yöntemidir. Dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan renklenmeleri giderme işlemidir. Dişlerin oluşumları sırasında meydana gelen yapısal bozukluklar, çocukken veya anne karnındayken kullanılan bazı antibiyotikler, yiyecekler, içecekler ve içilen sulardaki flor miktarı dişlerde renkleşme yapabilir. Bunların yanında yaşlılık, eski protezler, kaplamalar ve dolgular da dişlerdeki beyazlığın kaybolmasına; uzun süreli çay, kahve, içerisinde renklendirici bulunan nar-vişne suyu gibi içecekler ve sigara kullanımı sonucunda dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında biriken renkli organik ve inorganik maddeler dişlerin koyulaşmasına neden olur. Rengi koyulaşmış veya sararmış dişlere protetik uygulama yaptırmak yerine bleaching olarak da adlandırılan kalıcı diş beyazlatma yöntemi uygulanır ve bu işlem sonunda dişler durumuna göre sekiz-on tona kadar açılır.