Pedodonti, 0-13 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını, çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlayan diş hekimliği dalıdır. Pedodontinin çocuklarda dental sorunları önlemek, ağız ve diş sağlığı koşullarını sağlamak gibi öncelikli görevleri bulunmaktadır. Bu görev doğrultusunda yapılan eğitim, yüzeyel flor uygulaması, fissür örtücü uygulaması, yer tutucu aperey takılması gibi işlemler koruyucu diş hekimliği uygulamaları arasında yer alır.
Toplam 20 tane olan süt dişleri, öncelikli olarak beslenmeyi sağlar ve çocukların düzgün konuşmasına da yardımcı olur. Bu dişlerin bir diğer görevi de, yerlerine gelecek olan kalıcı diş için kapladıkları alanı koruyarak, onların gelişimi sırasında kalıcı dişlere rehberlik yapmalarıdır. Dolayısıyla süt dişlerinin bu işlevlerini yerine getirebilmesi için iyi korunması ve zamanından önce çekilmemesi önemlidir.
Dişler ilk sürdükleri zaman diş minesi tam olarak olgunlaşmadığı için genellikle çürüğe karşı daha dirençsiz ve çürük oluşumuna yatkındır. Dişlerin çürümesini önlemek için flor uygulaması yapılabilir. Dişlerin yapısını güçlendiren bir element olan flor, diş minesini kuvvetlendirerek, dişi asit ataklarına karşı korur ve dolayısıyla diş çürüklerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Yüzeyel flor uygulaması sadece diş hekimleri tarafından uygulanabilen koruyucu bir yöntemdir. Yüzeyel flor 6 ayda bir diş hekimi tarafından uygulanmalıdır.
Fissür örtücü, azı dişlerin çiğneme yüzeylerini örten ve dişleri çürüğe karşı koruyan akışkan bir dolgu maddesidir. Kalıcı dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki derin ve çürümeye eğilimi olan fissürler (oluklar) bu madde ile kapatılır, bakterilerin buraya ulaşması engellenir. Bu yolla dişin çürümesi engellenmeye çalışılır. Fissür örtücü uygulamalar 6 ayda bir kontrol edilmelidir.
Erken süt dişi kayıplarında, alttan gelecek olan kalıcı dişin yerini korumak amacıyla yer tutucu olarak adlandırılan apareyler kullanılır. Yer tutucular, komşu dişlerin çekim boşluğuna hareket etmelerini ve bu yolla kalıcı dişin ya gömülü kalmasını ya da farklı yerden çıkmasını engeller. Dolayısıyla ileride ortodontik bozukluk oluşmasını önlemek için sağlıklı ve işlevsel apareylerdir.